"Helyi településfejlesztő akció" - ÉAOP-5.1.1/E-2008-0030

 

Önkormányzatunk az Új Magyarország Fejlesztési Terb Észak-Alföldi Operatív Program ÉAOP-2007-5.1.1/E "Helyi településfejlesztési akciók" címmel felhívásra pályázatot nyűjtott be Záhony városközpont megújítása címmel. A pályázat célja, hogy a régió kisebb településeinek olyan kisléptékű településfejlesztési igényeit kielégitse, amely a településkép vonzóerejének növelése céljából lokális fejlesztésekkel megoldhatók, melyek segítik a településkép javítását, növelik a lakosság elégedettségi színtjét.

Városunk a településközpont komplex rendezését, szépítését, biztonságos és fennteartható beruházások megvalósítását irányozta elő. Ezel olyan célkitűzések, amelyek hozzájárulnak Záhony kistérségi és gazdasági-logisztikai célkitűzéseinek teljesíéséhez. A projekt eredményeként megerősödik a városi- és közszolgáltatások infrasturktúrális háttere, a megújuló önkormányzati épületek, a létrejövő ingyenes parkolók és gyalogos közlekedési lehetőségek, valamint a megújuló rendezett zöldfelület hozzájárulnak városunk fejlődéséhez.

Pályázatunkban tervezett célokat az Irányító Hatóság kedvezően bírálta el, és Európai Uniós forrásból 49.237.595 Ft összegű támogatást állapított meg.

Ennek eredménye képpen Nemzeti Fejlesztési Ügynükség, mint Támogató, az ÉARFÜ Észak-Alföldi REgionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Társaság, mint Közreműködő Szervezet (2009. május 13 -tól ) és Záhony Város Önkormányzaa közöt létrejött Támogatási Szerződés, melynek tárgya az ÉAOP-5.1.1/E-2008-0030 azonosító számú "Záhony, városközpont megújítása" című projekt.

A tervezett beruházások mindegyike a városközpontban valósul meg, így az eredményből nemcsak a város lakossága, hanem a kistérségből ideérkező ügyeiket intéző lakosok is részesülhetnek. A beruházások egymással összhangban valósulnak meg, biztosíva ezzel az egységes településkép kialakítását.

Az Európai Unió támogatásával az alábbi fejlesztések valósulnak meg:

A vársoközpont környezetének rendezése: A Hivaal körüli zöldfelület megújítása, a mai kor követelményeinek megfelelően. Az elhasználódot, balesetveszélyes térkő burkolatok felújításra kerülnek. A projekt kereteiben kihelyezésre kerül 16 db pad, köztéri szék, 5 db hulladékgyüjtő, 4 db kerékpártároló, 4 db virágdézsa. A telepíendő növényzet fajtáját és mennyiségét az alábbi táblázat tartalmazza: 

1 Lombhullató fa 18 db
2 Magas örökzöld 3 db
3 Elterülő örökzöl 19 db
4 Szoliter cseréje 10 db
5 Cserje és talajtakaró (162 m2) 290 db
6 Évelő (39 m2) 117 db
7 Gyep 2.535 m2

 

A projekt a Szolgáltatóház előtti szürke hullámkő burkolatot csupán szegély korrekció szintjén érinti. A hivelet épülete előtti örökzöldek és a hivatal meletti sétányt kísérő örökzöld sövény sort kivágjuk, mert az épület felújítása várhatóan ellehetetlenítené ezt az élő falat az épület fal előtt. A park felőli sort szintjén eltávolítjuk, mert megakadályozza az átlátást, a teret beszűkíti, korlátozza. A központi kút körüli támfalat és ülőpad sort szintén elbontjuk. Néhány korlátozott növésű, láthatólag beeg lombhullató egyedek szintén kivágandónak ítéltük.

A Polgármesteri Hivatal mögötti út, parkoló bővítése, járda kialakítása: Az épület mögöti aszfalt burkolatú úttest és a meglévő 18 db parkoló a megnövekedett ügyfélforgalom miatt nem elégséges, így azokat bővítjük további 20 db -bal. Az úttest szélesítésre kerül, valamit új aszfalt szőnyeget kap. A parkolók és a hivatal épülete közt járda kialakítására kerül sor.

Óvoda előtti járda felújítása: A Hétszínvirág Óvoda és Bölcsőde mögötti járda felújítása valósul meg 190 m hosszban a gyerkeke és szülők biztonságos közlekedése érdekében.

Ady Endre út két oldalán járda felújítása: Az Ady Endre út - Új Élet út kereszteződésénél az Ady Endre út - Széchenyi út kereszteződéséig mindkét oldalon a járda felújítása kiselemes térkő burkolatal való ellátása történik meg.

A Polgármesteri Hivatal külső felújítása: Az épület 1983 -ban épült és 1993 -ban volt felújítva legutóbb. Az eredményes pályázatunknak köszönhetően cserére kerülnek a nyílászáról, felújítjuk a bejáratnál lévő magas-tetőszerkezetet és homlokzatot. Ezáltal 30 % -os energia megtakarításra számolhatunk évente, amely a mai gazdasági helyzetet tekintve nem elhanyagolható adat.

A fejlesztésekkel hozzájárulunk a város előtt álló feladatok teljesítéséhez, mint például a záhonyi kistérségi központ védelme, környezet állapotjavítása, a blváros környezetterhelésnek csökkentése, élhetőbb, vonzóbb, rendezett városközpont, egységes településkép kialakítása a lakosok közérzetének javítása.

 

Keresés

Záhony Város Bemutató VideóGet the Flash Player to see this player.

time2online Extensions: Simple Video Flash Player Module

Eseménynaptár

<<  Április 2020  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

LinkekZáhonyi-Zóna

Körpanorámák

Pályázatok, tájékoztatók