"Esélyegyenlőségi programok végrehajtásának támogatása" - TAMOP-3.3.2/08/2

 

Kistérségi összefogással pályázatot nyújtottunk be a TÁMOP 3.3.2 Esélyegyenlőségi programok végrehajtásának támogatása című pályázati felhívásához, mely eredményeként 100.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült a Záhonyi Kistérség.

A projekt keretében – eddig precedens jelleggel - teljes kistérségre kiterjedő összefogással kívánja a Záhonyi Kistérség valamennyi közoktatási intézmény - fenntartója a térség esélyegyenlőségi problémáit kezelni, megoldani. A programtervezet hosszas helyzetfeltárási, előkészítési és tervezési folyamatot követően komplex módon, mégis célzott és hatékony beavatkozássokkal orvosolja majd a kialakuló, vagy már meglévő és feltárt „gócpontokat”, szegregátumokat. A pályázatot konzorciumi keretében valósítjuk meg, melynek vezetője Mándok Város Önkormányzata. A kistérség
székhelye ugyan Záhony, a megye egyik legkisebb lélekszámú városa, míg a kistérség másik – Záhonynál is nagyobb lélekszámú városa – Mándok. Mérete, és a Záhonyénál jelentősebb esélyegyenlőségi problémái miatt választotta a kistérség Mándokot jelen pályázat gesztorává. A pályázat lebonyolításáért tehát Mándok Város Önkormányzata és az Általános Művelődési Központ Általános Iskola vezetése, igazgatója és a konzorciumi tagonként a releváns intézmények kijelölt kompetens személyek felelősek. A projekt összefogását, menedzselését ezen túl külső szakértők végzik.

Kistérségünk és Önkormányzatunk fő célja hasonlóan más településekhez a térség, az érintett terület demográfiai mutatóinak javítása, a meglévő különbségek csökkentése, a diszkrimináció megszüntetése a lélekszám megtartása mellett az elöregedés megállítása. Településünk földrajzi helyzetéből adódóan ennek megvalósítására a következő megoldási lehetőség körvonalazható:

Az esélyegyenlőségi helyzetfeltárásnak és az abból elkészített intézkedési tervünknek megfelelően, a halmozottan hátrányos helyzetű és roma gyermekek oktatási szegregációjának csökkentése, a körükben kirívóan magas fogyatékossá minősítési arányok visszaszorítása, az óvodáztatási arányok javítása, az oktatási szolgáltatásokhoz történő egyenlőtlen hozzáférés csökkentése, a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók lemorzsolódásának csökkentése, továbbtanulási arányuk növelése, valamint az oktatási diszkrimináció visszaszorítása.

Ennek megfelelően jól felfogott érdek és kötelesség is, hogy kistérségi, térségi szinten elősegítsük az alapvető nevelési és oktatási szolgáltatások színvonalas megteremtését.

A projekt célja, hogy megvalósuljon a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók integrált nevelését támogató módszertanok alkalmazása a közoktatási
intézményekben, így elősegítve az Integrált Pedagógiai Rendszer (IPR) alapú intézményfejlesztés megvalósítását, ezáltal pedig segítve, hogy a vonatkozó jogszabályoknak való megfeleléssel igényelhetővé váljon a képesség-kibontakoztató és az integrációs felkészítés után járó állami
támogatás.

A pályázatunk kiemelt célja, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű és roma gyermekeknek az iskolák közötti és iskolán belüli felzárkóztatása megtörténjen, valamint, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű és roma gyermekek minél nagyobb arányban részesüljenek az óvodai nevelésből és a korai fejlesztést támogató szolgáltatásokból.

További részcéljaink:

  • tanulóbarát iskolai környezet kialakítása

  • vizsgáló kapacitás biztosítása szakértői listáról

  • visszahelyező, mentorálló programok

  • fejlesztési programok, szakmai mentorállás

  • segítőszakemberek alkalmazása (logopédus)

  • integrációs óvodai program megindítása

  • Az integrációs felkészítés és az IPR bevezetése.

  • A HHH helyzetűek nyilvántartása pontos legyen, egyre több szülő vállalja a nyilatkozat tételt, megfelelő programokkal számuk csökkentésére tenni kísérletet.

Pedagógiai Programban - óvodára és iskolára egyaránt vonatkoztatva -, az egyéni fejlesztést garantáló tanulási szervezési formák és módszerek, az egyéni fejlesztés tervezésének formai és tartalmi követelményei meghatározottak legyenek.

A fejlesztés érinti a kistérség egyetlen középiskoláját, ami városunkban, azonban megyei fenntartásban található. A továbbtanulási mutatók kistérségi szinten rosszak, az országos átlagot nem érik el, ezért valamennyi településen intézkedések meghozatala szükséges. Ennek leghatékonyabb eszközét a felvételire való egyéni és kiscsoportos felkészítésében látjuk, ezért ezt az iskolák méretének függvényében változó létszámban, a rászoruló tanulók relációjában valósítjuk meg. Párhuzamosan ezzel megindítunk egy programot kifejezetten a 7-8 osztályos SNI tanulók részére a foglalkoztatás lehetőségét biztosító minőségi szakképzésbe való továbbtanulást elősegítő tanulói és mentorálására.

Projektünk eredményeképpen megvalósuló fejlesztés fenntartása kistérségünk feladata. ntézményi szinten a projekt keretében megvalósuló fejlesztés
fenntarthatósága úgy érhető el, hogy pedagógusaink a jövőben is folyamatosan továbbképzéseken vesznek majd részt. Ezen továbbképzések segítségével új módszerek kerülnek bevezetésre, így, támogatva a minőségi foglalkozások megteremtéséhez szükséges feltételek biztosítását, valamint gyermekbarát környezet kialakításával szintén hozzájárulunk a projektünk eredményeinek továbbviteléhez is.

A szülők, a pedagógusok felkészültségének köszönhetően, remélhetően nagyobb bizalmat szentelnek az intézménynek. Ez a tény pedig hosszú távon is szükségessé tenné meglévő munkaerőnk megtartását, esetleg újabb óvodapedagógusok alkalmazását.

Projekt azonosítója: TAMOP-3.3.2/08/2

Kedvezményezett neve és elérhetősége: Záhony Város Önkormányzata (4625 Záhony, Ady Endre út 35.)

Projekt gesztora: Mándok Város Önkormányzata (4644 Mándok, Ady E. út 1.)

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósulnak meg

 

 

Keresés

Záhony Város Bemutató VideóGet the Flash Player to see this player.

time2online Extensions: Simple Video Flash Player Module

Eseménynaptár

<<  Április 2020  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

LinkekZáhonyi-Zóna

Körpanorámák

Pályázatok, tájékoztatók