Tájékoztatás síktalanításról PDF Nyomtatás E-mail

 

Bizonyára többen tapasztalták, hogy az elmúlt héten régen nem látott hó mennyiség hullott le a településünkön.  A téli időszakban gyakran jeges és havas utakkal, valamint járdákkal kell számolnunk. Sajnos több-kevesebb bosszúságot okozhat egy nem takarított, vagy nem megfelelően letakarított járdaszakasz.

Az ingatlanok előtti járdaszakaszok tisztán tartása a tulajdonos, bérlő vagy a kezelő kötelessége. Ez a családiházas övezetekben éppen úgy kötelező, mint a társasházak vagy lakótömbök, szórakozó és vendéglátóhelyek, üzletek előtti járdaszakaszok tulajdonosainak, illetve bérlőinek. Fontos, hogy az ingatlan tulajdonosa, bérlője vagy kezelője, tisztában legyen azzal, hogy ő felel az esetleges károkért, balesetek bekövetkeztéért. Vagyis ha valaki elesik és megsérül az adott járdaszakaszon, a balesetből eredő kiadásokat követelhetik attól, akinek kötelezettsége lett volna a hó eltakarítása és a síktalanítás.

Télen óvatosabban kell közlekedni, de a járdák megfelelő letisztítása és csúszás-mentesítése alapvetően szükséges. Erre különféle megoldások léteznek. A nedvesség éjjel gyakran ráfagy a burkolatra, és szinte észrevétlenül csúszóssá válik. A 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet értelmében belterületi közterületen síkosság-mentesítésre csak olyan anyag használható, amely a közterület, illetve annak közvetlen közelében a fás szárú növényzet egészségét nem veszélyezteti. Ezért e célra a konyhasó használata tilos, helyette egyéb összetételű csúszásmentesítő és olvadást elősegítő anyagokat lehet csak használni (homok, faforgács, fűrészpor, kőzúzalék, murva, zeolit), amelyek megvásárolhatóak a gazdasági és barkács boltokban.

A síktalanítási feladattal kapcsolatos kötelezettséget a Jegyző, az illetékes ügyintézők bevonásával rendszeresen ellenőrzi. Aki nem tesz eleget a jogszabályban előírt kötelezettségének, a helyi rendelet értelmében 200.000 Ft pénzbírsággal sújtható.

A fentebb említett feladatok elvégzése minden településen élő lakos érdeke és egyben kötelező feladata is.

 

Keresés

Záhony Város Bemutató VideóGet the Flash Player to see this player.

time2online Extensions: Simple Video Flash Player Module

Eseménynaptár

<<  Április 2021  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

LinkekZáhonyi-Zóna

Körpanorámák

Pályázatok, tájékoztatók